5
ریشه عدم دسترسی به سکه ها و اسکناسهای رایج
با سلام خدمت تمامی کارشناسان و عزیزان مجموعه دار که با مشقت و سختی فراوان فقط به دلیل علاقه به تاریخ این مرز و بوم و به جهت اعتلای سطح فرهنگ جامعه و انتقال به نسل بعدی در این حوزه فعال هستند.
برخی سکه ها یا اسکناسهای رایج کشور به راحتی در دسترس ما مجموعه داران قرار نمیگیرد ، اوج این اتفاق در ۱ ریالی های دماوند به چشم میخورد ، سکه هایی که به علت عدم قدرت خرید ضرب شدند و وارد چرخه داد و ستد نشده اند و اکنون بسیار کمیاب است ، بنده از سال ۹۲ که به شکل نیمه حرفه ای در این حوزه فعال هستم و مجموعه شخصی رو فقط به دلیل علایق شخصی جمع آوری میکنم ، تا به این لحظه فقط ۱ عدد سکه یک ریالی دماوند سال ۷۶ آن هم در پک بانک مرکزی از نزدیک رویت کردم ؛ دلیل این اتفاق چیست ؟ آیا بانک مرکزی در آن سال با علم به عدم قدرت خرید این سکه انتشار به ضرب آن کرده و اصلا در بازار توزیع نشده و در دست عده ایی خاص صرفا به علت کسب سود انباشته شده ؟
یا افرادی پس از توزیع این سکه با روابط و ... اقدام به دریافت و احتکار نموده اند ؟؟؟
این سکه اکنون ارزش بالایی در حد یک ربع سکه طلا پیدا نموده و بسیار نایاب میباشد

این اتفاق در رابطه با سکه ۱۰۰۰ریالی یادبود آمار نیز رخ داد و در بسیاری شهرستانها اصلا توزیع نشده است و در حال حاضر سکه ۵۰۰۰ریالی بازار سرمایه را من در زاهدان به عنوان مرکز استان حتی ۱ نمونه هم ندیده ام.

در مراجعه به بانکها نیز گویا مسعولین امر اصلا خود را مکلف ندانسته و پاسخگوی نیاز ما مجموعه داران نیستند .

آیا قانونی وجود ندارد که بانک ملی به عنوان متولی در یک مرکز استان از دادن حتی ۱ عدد سکه یا چند برگ اسکناس نو سرباز میزند و هیچ گونه اعتنایی به درخواست مراجعه کننده ندارد؟
آیا مجموعه دار نباید حق داشته باشد در حد ۱ سکه و یا ۲ برگ اسکناس از بانکها درخواست داشته باشد و مجموعه داران میبایست کلیه اسکناسهای تازه منتشر شده را از بازار سیاه و به قیمت چندین برابر ارزش آن تهیه نمایند ؟!
و در آن سو برخی افراد با روابط و رانت و ... باکسهای سکه و اسکناس را دریافت و به چندین برابر ارزش ذاتی آن در بازار آزاد قیمت گذاری و بفروشند ؟؟؟

دوستان آیا در تمام شهر ها و مراکز استان با این مشکل مواجه هستید؟؟؟
با تشکر از بزرگواران که وقت ارزشمند خود را صرف مطالعه و پاسخ به سوال بنده نمودند

بنده نیز چون دوستان معتقد هستم ، عده ای خاص زنجیره ضرب و توزیع سکه و اسکناس و ... را مختل مینمایند، این افراد یا گروه این عمل را به شکل هوشمندانه ایی نیز مدیریت میکنند، نفوذ و رانت خود را صرف تمام سکه ها و اسکناسها نمیکنند ، تمرکز ویژه ای روی سکه های یادبود و خاص دارند)با علم به اینکه سکه یادبود در یک سال و به مناسبت خاصی و در تیراژ پایین تر ضرب میشود) از تمام توان خود در این راستا بهره میبرند و اینگونه سکه ایی چون ۱۰۰۰ ریالی یادبود آمار را از دسترس خارج میکنند.
قسمت جالبتر اینکه به طور هماهنگ و برنامه ریزی شده توزیع قطره چکانی را در دستور کار قرار میدهند تا عطش مجموعه داران را هدف قرار داده و بازار خود را از دست ندهند.

جناب جهانبخش در رابطه با ۲ ریالی ۱۳۶۶ واریته "لا بلند" نکته ای را فرمودند که جای تامل دارد!!!
آیا این سکه تا کنون رویت نشده بوده ؟ و بالغ بر ۳۰ سال پس از ضرب نگهداری شده ؟ یا نمونه های اندکی ضرب شده و در ضرابخانه بانک مرکزی نگهداری و اصلا توزیع نشده و اکنون با گذشت ۳۰ سال بحث امحا و ... رخ داده و عزیزان دارای ارتباط به نحوی تمام یا بخشی از آن را از ضرابخانه خارج و با قیمت گزاف جامعه مجموعه داران را هدف قرار داده و فقط انگیزه مالی دارند؟؟؟

داستان اینجا جالب میشود که سکه ایی از دوره ایلخانان مغول با جنس نقره و کیفیت تقریبا متوسط که دارای قدمت تاریخی میباشد ، قیمتی کمتر از ۲ ریالی ۱۳۶۳ واریته "لا" بلند دارد !!!

در این مجال نمیگنجد و در مطلبی دیگر ، در رابطه با این رویداد عجیب با دوستان به تبادل نظر خواهم پرداخت