لطفا منتظر بمانید...

سورشارژ و پرسی

/numismatics-base/سورشارژ-یا-پرسی.html2012-05-20
logo
سکه ها
سورشارژ و پرسی600600

سورشارژ یا انگ انداختن

در گذشته با برکناری یک پادشاه و روی کار آمدن پادشاه جدید، باید نوشته های روی سکه نیز تغییر می کرد و به نام پادشاه جدید ضرب می شد. برای تولید قالب، جمع آوری سکه های قدیمی، آبکردن آنها و ضرب سکه جدید، نیاز به زمان زیادی داشت. از این رو بهترین راه ممکن سورشارژ موقت سکه بود. در این روش سکه های قدیمی با یک قالب کوچک که روی آن نوشته ای حک شده، کوبیده می شوند تا نقش قالب بر روی سکه ضرب شود. با این کار سکه های قدیمی برای حکومت جدید به رسمیت می رسند و سکه های بدون سورشارژ فاقد اعتبار هستند. البته دیده شده حکومت های کوچک محلی که زیر پوشش امپراتوری های بزرگ حکمرانی می کرده اند، سکه های رایج امپراتوری را سورشارژ و در معاملات پولی خود از آن استفاده میکردند.

سکه سورشارژ

سکه سورشارژ شده در زمان شاه اسماعیل صفوی

 

سکه پرسی

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با برکناری رژیم پهلوی سکه های زیادی از ارزش فاقد شدند. این سکه ها باید ذوب و تبدیل به شمش شده تا در کارخانه های پیشرفته به شکل ورق در آمده و سپس به پولک مناسب برای ضرب سکه تبدیل شود. این کار به دلیل هزینه بالا صرفه اقتصادی نداشته، برای همین یک سری از سکه های پهلوی را با پرس به پولک تبدیل کرده و از این پولک ها برای ضرب سکه های جدید استفاده کردند. در مرحله پرس مقداری از نقش سکه پهلوی روی بعضی از سکه ها باقی می ماند. با ضرب جدید سکه های پرس شده این نقش ها همچنان دیده می شوند. سکه های پرسی عمدتا با ارزش هستند، اما میزان ارزش گذاری روی آن به مقدار نقش های باقی مانده از سکه پهلوی بستگی دارد. این نقش ها ممکن است روی سکه یا پشت سکه و یا هر دو روی سکه دیده شود.

پنج ریالی پرسی

سکه پنج ریالی پرسی

دیدگاه ها

*****
ممنون عالی
*****
بسیار مفید و اموزند مچکرم ♥️
*****
مرسی از اطلاع رسانیتون
*****
از اطلاع رسانی شما بی نهایت سپاسگذارم .
*****
با سلام بسیار سایت عالی وخوب کمال تشکر را مینمایم.
*****
خیلی جالب بود.
آیا این اصطلاح انگ ، برای غیر مسکوکات هم کاربرد دارد؟

تعدادی اسکناس و تمبر با تاریخ ۱۳۵۷ دارم که دچار وضعیت مشابهی شده‌ند، مثلاً روی نیمرخ شاه هاشور قرمز یا مشکی‌رنگ زده شده و با فونتی همرنگ نوشته شده: "انقلاب اسلامی ایران".
آیا اینها هم "انگ افتاده" ، "انگ خورده" یا "انگ چسبانده" تلقّی می‌شوند؟!

(بابت مطالبی که از این وبسایت یاد گرفتم، از همه‌ی دست‌اندرکاران محترم تشکر می‌کنم.
موفق، پیروز و پایدار باشید.)
*****
سلام
بنده تعداد پانزده عدد از این سکهای پرسی دارم ایا سایت خریدار هست؟

پاسخ:
بله، حضورا در خدمتیم می توانید به نشانی ما که در صفحه «تماس با ما» درج شده است مراجعه فرمائید.
*****
سپاس گزارم از توجهی که نشان دادید. البته خود "انگ" به تنهایی برابر واژه ی "سورشارژ" است و نيازی به صفت "جديد" ندارد. در واقع، صفت "جديد" برای موقعی لازم است که کالایی انگ خورده برای بار دیگر نشان گذاری شود.

پاسخ:
سپاس از توجه جنابعالی
*****
با سلام و سپاس از نوشته ی مفيدتان، لطفا" "عنگ" در عنوان نوشته را به "انگ" که املای درست آن است تصحيح بفرمایید. سايت سکه ها با استفاده از واژگانی که در زبان فارسی وجود دارد، مانند همين "انگ" به جای واژه های وارداتی، مانند سورشارژ, به رسالت خود که کمک به پژوهش تاريخ ايران است بهتر ياری می کند.
با سپاس
*****
با سلام.آیا شستن سکه پرسی ممکن است باعث شود آثار باقیمانده سکه قبلی کم جلوه شود؟

پاسخ:
سکه های پرسی دو نوع هستند،
نوع اول برجستگی های باقی مانده از سکه قبلی که تمیز نمودن این نوع مانعی ندارد.
نوع دوم آثار باقی مانده از جرم سکه پرس شده که به صورت لکه های سیاه بر سطح سکه نقش بسته است و برجستگی در آن حس نمی شود. چون مواد شوینده می تواند آثار بجای مانده از سکه قبلی را از بین ببرد، این نوع سکه های پرسی هرگز نباید تمیز شوند.

ارسال جدید

روشی برای تشخیص کاربران انسانی از ماشین‌های خودکار.
اعداد در تصویر با صفحه کلید انگلیسی (EN) وارد شود

به نکات زیر توجه کنید

  • نظرات شما پس از بررسی و تایید، نمایش داده می شود.
  • لطفا نظرات خود را فقط در مورد مقاله یا مطلب بالا ارسال کنید.