لطفا منتظر بمانید...

نارسایی قانون عامل ذوب شدن آثار ملی ایران

نارسایی قانون عامل ذوب شدن آثار ملی ایران

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی در گفتگو با «کسب و کار» مطرح کرد:

نارسایی قانون عامل ذوب شدن آثار ملی

با وجودی که دنیای امروز هرچه بیشتر به سوی همگرایی پیش می رود و از جهانی دیدن مسائل و چالش های اقتصادی و اجتماعی گریزی نیست اما حفظ نشانه های فرهنگی، قومیتی و ملی نیز اهمیت غیرقابل انکاری یافته است. در این میان کسب و کارهایی که با اجزا و مصادیق فرهنگی و ملی همچون صنایع دستی و اشیای قدیمی سر و کار دارند نیز اهمیت فوق العاده ای پیدا می کنند؛ اهمیتی که به گفته سید محمد عبداللهی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی در کشور ما از توجه لازم دور مانده است.

 

صنایع دستی را تعریف نکرده ایم

جهان امروز با گسترش ارتباطات و رشد تکنولوژی از یک سو به یک دهکده منسجم و یکپارچه تبدیل شده و از سوی دیگر تمام کشورها و حتی اقوام هر کشور بر حفظ سنن و نشانه های فرهنگی خاص خود تاکید می ورزند. 

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی با بیان این مقدمه، در تشریح اهمیت این صنف به «کسب وکار» می گوید: شما در رسانه های مختلف می بینید و می خوانید که کشورها و اقوام در شناسایی و تجلیل از نشانه های فرهنگی و ملی خود چه اقداماتی می کنند و چه اهمیتی به این موضوع می دهند. وی می افزاید: در دو مقوله صنایع دستی و اشیای قدیمی یا به اصطلاح عتیقه و آنتیک، جهان به سمت و سویی می رود که هر کشور با برنامه های جامع، این دو مقوله را ساماندهی و شکوفا می کند و کسب وکارهایی هم که به این دو مقوله مرتبط هستند نیز روز به روز در جهان توسعه پیدا می کنند.

در مقابل متاسفانه در کشور ما طی بیش از سه دهه گذشته درباره توسعه کسب وکارهای مرتبط با صنایع دستی کاری انجام نشده است. بی عملی و انفعال ما تا جایی بوده که حتی تعریفی از صنایع دستی نکرده بودیم و فرق صنایع دستی با کار دستی مشخص نبود. 

 

آرشیو ملی هنرمندان و آثار هنری صنایع دستی ایجاد نشده است

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی با بیان اینکه یکی از الزامات بهبود و توسعه بازار صنایع دستی ایجاد آرشیو و بانک اطلاعاتی از هنرمندان رشته های گوناگون این صنعت است، اظهار کرد: در این مورد هم ما دچار غفلت تاریخی هستیم به گونه ای که با وجود تعدد هنرمندان این رشته و آثار ارزشمند و بی همتایی که خلق کرده اند هیچ آرشیوی برای هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی خود نداریم.

این آرشیو در بعضی از کشورها از 200 سال پیش ایجاد شده و خاصیت آن این است که به رتبه بندی، قیمت گذاری و نهایتا شفاف سازی بازار صنایع دستی می انجامد. وی با انتقاد از عدم تعامل و بی برنامگی سازمان های دولتی مرتبط با صنایع دستی گفت: سازمان میراث فرهنگی اصلی ترین متولی دولتی این بخش است اما ارتباط و تعامل مسئولان آن تاکنون با اصناف مرتبط چندان رضایتبخش نبوده و در تدوین برنامه ها از آرا و نظرات ما کمترین استفاده ای نشده است در صورتی که ما طی مدتی که مسئولیت اتحادیه را پذیرفته ایم در جهت تعامل اقدامات گسترده ای را آغاز کرده ایم؛ از جمله اینکه تعریف مشخصی از صنایع دستی ارائه کردیم و برنامه های خود را برای توسعه و شکوفایی این صنایع به سازمان میراث فرهنگی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف و اتاق بازرگانی ارسال کرده ایم و خواستار همکاری و بهره مندی از آرا و نظرات این سازمان ها و نهادها شده ایم.

عبداللهی با بیان اینکه با افزایش آمار صادرات صنایع دستی اخیرا تشکلی در اتاق بازرگانی تحت عنوان انجمن صنایع دستی راه اندازی شده، افزود: با این وجود تعامل مناسبی در این زمینه با ما صورت نگرفته است.

 

نارسایی های قانونی خرید و فروش عتیقه و پیامدهای زیان بار آن بر میراث ملی

عبداللهی با بیان اینکه در مقوله اشیای قدیمی و عتیقه چالش اصلی ما به خلأ قانونی باز می گردد، گفت: قبل از آغاز فعالیت ما به عنوان مسئول اتحادیه، حتی تعریف واحدی از عتیقه وجود نداشت در صورتی که برای شکل گیری یک بازار سالم، ابتدا باید کالای مورد معامله در آن بازار را به صورت شفاف تعریف کنیم.

 

ما در اتحادیه این تعریف را انجام دادیم و طبق تعاریف و چارچوب هایی که ارائه کردیم می توان دقیقا هر شیء تاریخی را در رده خاص خودش دسته بندی و مشخص کرد آیا این شیء عتیقه هست یا خیر. رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی با اشاره به قانون ممنوعیت خرید و فروش اشیای عتیقه تصریح کرد: ما به عنوان اتحادیه مرتبط با این بخش معتقدیم باید ارزیابی علمی و کارشناسی درباره این قانون انجام شود تا مشخص شود این قانون به حفظ آثار ملی ما منتهی شده یا خیر.

اعتقاد ما این است که قانون فعلی در بحث ممنوعیت حفاری و اکتشاف آثار تاریخی به درستی هدف گذاری شده اما در بخش خرید و فروش این آثار نارسایی های فراوانی دارد که عکس هدف خود عمل می کند و باید مورد بازبینی قرار گیرد. برای مثال یکی از زیان بارترین آثار نارسایی های قانون فعلی این است که اشیای تاریخی منحصر به فرد کشور در خلأ بازار قانونی به صورت مخفیانه خرید و فروش و به خارج کشور قاچاق می شود و حتی در مواردی ذوب می شود که به صورت طلا و نقره ذوبی به فروش برسد.

عبداللهی با بیان اینکه خواسته ما در این مورد یک خواسته صنفی نیست، خاطرنشان کرد: خواسته ما درباره تغییر قوانین خرید و فروش اشیای قدیمی و عتیقه مبتنی بر اصل اساسی حفظ این آثار برای نسل های آینده کشور است و به همین دلیل از تمام کارشناسان و مسئولان دولتی و غیر دولتی و رسانه ها استمداد می طلبیم که در این امر ملی به میدان بیایند و نقد و نظرات و راهکارهای خود را بیان کنند تا بتوانیم از وضعیت آشفته بازار فعلی را که در آن قاچاق و جعل اشیای تاریخی بیداد می کند، خارج شویم.

 

منبع: روزنامه کسب و کار

 

نویسنده
تاریخ ارسال
بازدید 1876
/03012016-نارسایی-قانون-عامل-ذوب-شدن-آثار-ملی-ایران.html
logo
سکه ها

نارسایی قانون عامل ذوب شدن آثار ملی ایران

نارسایی قانون عامل ذوب شدن آثار ملی ایران600400
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان اشیای قدیمی و صنایع دستی در گفتگو با «کسب و کار» مطرح کرد: نارسایی...

دیدگاه ها

نقد یا نظری ثبت نشده است، شما اولین باشید

ارسال جدید

روشی برای تشخیص کاربران انسانی از ماشین‌های خودکار.
اعداد در تصویر با صفحه کلید انگلیسی (EN) وارد شود

به نکات زیر توجه کنید

  • نظرات شما پس از بررسی و تایید، نمایش داده می شود.
  • لطفا نظرات خود را فقط در مورد مقاله یا مطلب بالا ارسال کنید.